Apoltronats a la cadira i … es veuen amb el dret a manar

El poder és quelcom que durant molt temps ha sigut apreciat i perseguit per tothom, símbol i sinònim de riquesa ha sigut desitjat per totes les civilitzacions en tots els temps. Ha corromput infinitat de ments, portant a consumir-los fins a fer-los desaparèixer, però també ha fet que fruit d’ell i de l’empoderament insensat d’aquells que el posseïen moltes persones desapareguessin.

“Apoltronats a la seva cadira i amb el poder als seus peus, encara es veuen amb el dret a  manar”

El poder és una eina que ens pot fer el mateix que fa un ganivet: ens pot ajudar en el nostre dia a dia amb els aliments i per tant donar-nos menjar; però també es pot fer un mal ús, ens pot convertir en la seva víctima, provocant-nos greus ferides o bé acabar amb nosaltres.

En aquests moments el poder està sent quelcom que es mou molt, que tothom vol i que sembla que ningú apreciï pel que realment serveix, per ajudar al poble.

En molts països europeus i extraeuropeus la possessió del poder per dirigents tirans ha provocat caos: sang, suor i llàgrimes. Aquests fets no cal que es repeteixin en els nostres temps.

La màscara que us presento avui és dels Songye de la República Democràtica del Congo i s’anomena Kifwebe, que vol dir en la llengua d’origen “màscara” i es caracteritza per tenir infinitats d’estries i cicatrius fent referència a aquell que és savi, a aquell que ha viscut, a algú que té una experiència de vida important i normalment també aquell que governa.

“L’Humà és l’únic animal que s’entrebanca amb la mateixa pedra dues vegades”

Aquestes obres s’utilitzen en diferents rituals: encarnant a un esperit vol fer fora la maldat, vol cridar la bonança del poble, vol fer fugir i espantar els enemics humans… però hi ha textos que la relacionen amb el poder i asseguren que s’utilitzen per entronitzacions i que quan balla és el governador qui la porta donant exemple a tots els membres del poblat.

Aquestes obres han sigut fruit de molts desitjos per part dels col·leccionistes de tots els temps, des dels primers fins als actuals, sent fins i tot font d’inspiració pels pintors de principis del segle XX.

Alguna vegada heu vist un governador occidental en públic afectat per qualsevol malaltia o amb símptomes d’haver patit un entrebanc de salut? És més, en moltes civilitzacions el governador és un ésser que toca la divinitat i que no pot estar afectat per res del terrenal. Havent dit això ara ho comparo amb la màscara que avui us he presentat, una màscara amb una presència molt imponent i que no deixa a ningú indiferent. Ella presenta cicatrius fruit del pas del temps, símbol d’estatus per a la societat Songye i simbolitza a un governador o una força de poder pels Songye. Igual que els nostres governadors… amb camises, vestits d’home, cotxes, cases de primera categoria, amb uns sous no terrenals… amb un munt de privilegis, però sense cap obligació, ja que, no governen, mal governen.

Pel poble africà aquell que ha viscut molt, qui ha patit, qui ha tingut moltes experiències és aquell que està preparat per governar, qui pot mostrar-se sobirà respecte als altres i qui vetllarà pel benestar dels membres de la comunitat. En cap cas ells pensarien a ser els més beneficiats de la societat.

“Que el poder sigui la vostra eina, mai el vostre fi”

Valoración del creador:

2.6/5